Inredningstips för barnrum

Barnrum är något helt annat idag än vad det har varit tidigare. I takt med att barnen tar mer plats i samhället som de individer de är, har trenderna pekat på vikten av ett eget krypin, ett personligt rum som uttrycker vem som bor där. Ofta läggs det mer krut på barnens rum än på övriga och tidningar, böcker och internet svämmar över av vackra bilder och inspiration för ändamålet. Här följer tips på hur man med enkla medel kan göra om eller förändra små detaljer (med stor effekt) i barnens rum.

Liten ansträngning med stort resultat

Man bör naturligtvis alltid utgå ifrån vem som bor eller ska bo i rummet man tar sig an. Är det ett väldigt litet barn kan det vara bra att hålla det relativt neutralt, färgmässigt såväl som stilmässigt och dessutom ha i åtanke att inte fylla rummet med olika prylar och leksaker. Dels så behöver små barn inte så mycket intryck och dels främjar färre saker både kreativiteten och fantasin. Större barn har ofta skapat sig ett unikt uttryck och vet (i alla fall delvis) själva hur de vill ha det och vad de trivs med. Då handlar det mer och att hjälpa dem att uttrycka det i färg och form och skapa en harmoni som känns som “jag” för barnet.

Om man utgår ifrån ett existerande rum så funkar det alldeles utmärkt att till exempel byta ut detaljer. På så vis förändrar man helhetsintrycket utan större ansträngning. Kuddar och övriga textilier som filtar, mattor eller gardiner är enkla att byta ut och hittas dessutom med fördel på loppis. En kombination av nytt och gammalt blir ofta en bra mix. Att måla vitt över en trist tapet eller en färg som känns fel är även det ett sätt att skapa sig ett “rent” rum att utgå ifrån.

Förändra med vintage och undvik för mycket teknik

Marknaden för begagnat har aldrig varit större och att inreda med loppisprylar är ett utmärkt sätt att bryta av från det som kan kännas anonymt och stelt. Ikeamöbler är ett troget kort i de flesta svenska hem och de fyller såklart en funktion men för att skapa personlighet i barnrummet är vintage ett utmärkt sätt att sätta en unik prägel. Dessutom ger det en möjlighet att faktiskt förändra ofta – har man ett neutralt rum så krävs det inte mycket för att ge det en helt ny känsla. Second hand är i regel billigare än nytt och det påverkar heller inte miljön på samma sätt som nyproducerat.

Förändra med vintage och undvik för mycket teknik
Förändra med vintage och undvik för mycket teknik

I dagens samhälle är människan uppkopplad överallt men just i barnrum kan det vara en god idé att undvika för mycket skärmar och apparater. De distraherar och tar tid från det som är viktigast i ett barns utveckling – leken. Att skapa möjlighet för fantasi och lek är kärnan när man tar sig an rummet. Val av färger, material och känsla är naturligtvis centralt i inredning och utgår man ifrån leken har man kommit långt. De prylar man väljer att ha bör i första hand vara sådant som barnet gillar att leka med. Det kan sedan mixas med passande färger och former.

13 idéer beträffande “Inredningstips för barnrum”

 1. It’s the best time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy.
  I have read this submit and if I may I want to recommend you
  some interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I want to learn more things approximately it!

 2. Thanks for ones marvelous posting! I definitely enjoyed
  reading it, you may be a great author. I will always bookmark your blog
  and may come back in the future. I want to encourage continue your great job, have a nice day!

 3. Heya i am for the first time here. I came across this board
  and I find It really helpful & it helped me out a lot.
  I am hoping to present one thing back and aid others like you helped me.

 4. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I
  provide credit and sources back to your blog?
  My blog is in the exact same niche as yours and my visitors would definitely benefit from a lot of the information you provide here.
  Please let me know if this ok with you. Thanks a lot!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.