Att tänka på innan du inreder hemmet

När man inreder hemmet skall man tänka på att inte ha för mycket möbler. Det tar lätt energi av rummet och känns rörigt. Att skapa rymd tjänar ma otroligt mycket på i längden när man inreder. Ibland räcker det med att möblera om för att det skall kännas lättare att röra sig runt i ett rum. Om en möbel inte riktigt passar in i ett rum kan det ställa till det för helheten och då kan man testa att flytta över den in i ett annat rum för att trolla lite med helheten. Ett mindre rum skall ha mindre möbler och i ett stort rum passar det bättre med större möbler.

Sedan är det inte snyggt att övermöblera ett rum utan hålla sig till de saker man tycker allra mest om och skippa resten. Ett tips är att sälja det man inte behöver på loppis eller dylikt för att få bättre plats för de saker som man älskar allra mest att omge sig med. En del saker kan stå framme under sommaren medans andra kan man ha framme på vintern och byta saker i rummen så att man varierar sig.

Belysningen är väldigt viktig när man inreder dels för stämningen och dels för känslan man får i ett rum. Det hör till en “gyllene regel” att alla rum skall ha tre olika sorters belysning. En belysning för stämningen i rummet, en för den “allmänna” belysningen och en för arbetsbelysningen.

Man skall hålla sig till en färgskala

Det är också viktigt att man håller sig till en viss färgskala när det gäller att inreda ett rum. Man skall välja en färg som skall dominera i rummet (en favorit-soffa eller matta) och sedan hålla sig i dessa nyanser så kommer allt att bli perfekt! Färgerna håller ihop rummet och ger ett bra helhetsintryck för ögat och betraktaren. Det bästa är att inte köpa för mycket på en gång utan lite i taget för att se vad som passar bäst in och så hinner man känna in vad som känns bäst i rummet. Annars kanske man ångrar sig om man är för snabb med att shoppa loss. Man skall undvika att köpa alla saker från ett och samma varuhus, för då blir det inte alls personligt utan bara krystat och tillgjort. Blanda loppisfynd, arvegods och nya saker i en harmonisk mix som blir personlig och originell.

Hörnor i hemmet

Ställ inte alla möbler längs väggarna utan skapa rymd genom att göra små mysiga grupper i rummet som används till olika saker. En TV-hörna, en läshörna och en mysig fåtölj med ett bord intill till exempel för att fika i. Att ställa sin soffa mitt i rummet blir jättefint och rummet blir levande. Innan man köper sina möbler skall man mäta så att de får plats på de ställen de är ämnade till att stå på. En annan sak att tänka på är att om man har hiss i sitt hus (om man bor i hyreshus), så skall man mäta hissen noga så att man slipper lämna tillbaks soffan för att den inte får plats.