Designa ditt eget kök

Det finns många roliga ställen på nätet där man får hjälp med att designa sitt eget kök. När man börjar planera att designa sitt kök kan man börja samla på sig inspiration och ideér om hur man vill och önskar att det ska se ut. Man kan få mycket inspiration från tidningar, vänner, på sociala media, köks-bloggar och inredningsmagasin. När man ser ett kök man verkligen gillar så kan man ta en bild med mobilen så har man kvar alla detaljer sen. Det är också viktigt att man lägger upp en kostnadskalkyl så att man inte får en obehaglig överraskning. Många företag har så kallade ritverktyg på sina hemsidor som man kan ladda ner och börja bygga sitt kök virtuellt. Det är ett roligt och spännande sätt att flytta om och ändra tills man får det kök man har tänkt sig. Detta är ett bra steg att börja sin “resa” med.Man börjar med att välja storlek på köket, formen, placera dörrar och fönster där de sitter (eller kommer att sitta). Att välja stil är också viktigt. Man kan mixa och matcha och byta färg på både golv, köksluckor och bänkskivor och är man inte nöjd så byter man enkelt färg med detta ritverktyg. Det skall planeras noga när man bygger ett kök och man får ta många beslut och göra många val innan det är klart.

Köksplaneraren

Med köksplaneraren gör man det väldigt enkelt för sig att skapa drömköket. Man får en perfekt översikt och man får exakta mått på både rummet, vitvarorna, bänkar, eventuell köksö och luckor. Det blir lättare att göra sina olika val när man ser allt framför sig.

Tänk ut vad köket skall användas till. Om det vara en social plats och samlingspunkt i huset och ungefär hur många som skall vistas där dagligen.Det skall väljas ventilation och man måste kanske se över hur den befintliga ventilationen fungerar. Diskbänk, fronter, kranar, luckor och stickkontakter skall väljas ut och bedömas var de skall vara placerade för att kunna utnyttjas allra bäst. Man kan också välja att boka tid hos en köksplanerare. Då tar man mått på köket och har med sig för att underlätta planeringen. Tillsammans med planeraren ritas köket upp, man går igenom alla önskemål och tar alla praktiska frågor som kommer upp. Sen får man en tredimensionell bild av köket  och en offert av företaget. Om man bestämmer sig för ett speciellt företag görs det ett köpeavtal och planerar in tid för leverans. Det är ett exempel på hur man kan gå tillväga.

Väljer man att bygga sitt kök själv kan det bli billigare, men då gäller det att man är kunnig på området. Man kan få hjälp av vänner och bekanta och köpa sina varor på de ställen som är billigast och eventuellt i andra hand. Det är ett alternativ om man vill få ner priset. Ibland river någon ut sitt gamla kök för att sätta in ett nytt och det behöver inte alls finnas något fel på det gamla så väljer man att köpa ett sådant kommer man undan billigare.