Designa ditt eget vardagsrum

Att designa sitt eget vardagsrum från grunden är verkligen en utmaning – många har en bild i huvudet som ska realiseras och faktiskt fungera i verkligheten; inte bara “på pappret”. Alla storslagna fantasier kanske inte är genomförbara men vågar man tänka nytt och öppna sinnena kan det bli ännu bättre.

Designa ditt eget vardagsrum
Designa ditt eget vardagsrum

Ett tips är att börja med att skapa en mood board och låta kreativiteten flöda. Alltså ett collage med färger, bilder, foton, urklipp från tidningar, kanske en liten tygbit med den perfekta färgen med mera som sätter känslan för hur vardagsrummet ska se ut – något att under hela processen inspireras av och gå tillbaka till för att komma tillbaka till rätt stämning. Sedan gör det ju inget om slutresultatet blir annorlunda än det man såg framför sig i starten – den kreativa processen måste få anta olika vägar under resans gång.

En plats för socialt umgänge

Utgångspunkten i skapandet av ett vardagsrum bör vara trivsel och harmoni – ett rum där vänner och familj samlas för fina stunder tillsammans. En del möbler känns extra viktiga i detta rum – till exempel soffan. En ofta stor möbel som drar ögonen till sig. Står den “fel” kan det kännas otryggt att sitta i den, men står den “rätt” så blir den lätt hemmets mittpunkt – en plats att må bra i. Både färg och form bör noggrant beaktas. Varma färger är inbjudande och passar barnfamiljen och den kreative (och kanske även pragmatikern) allra bäst. Ljusa kallare toner passar den ordningsamme som inte räds varken fläckar eller lite extra jobb. Soffor finns i alla storlekar och former men oavsett smak så håller nog de flesta med om att en soffa ska vara bekväm – satsa därför på kvalitet. Det lönar sig i längden. Vill man tänka miljösmart – många sofföverdrag är tvättbara så var inte rädd att leta begagnat.

Tillhörande soffbord måste man också fundera över – vad är användningsområdet? Ett gäng coffee table books, ett vackert blomsterarrangemang och en kopp te på kvällen? Eller behöver det finnas plats för mer? Barnens lek och stök, brädspel med hela tjocka släkten och kanske t.o.m. enklare middagar och ett glas vin med vännerna? Storleken bör alltså tänkas över.

Mattor ramar in, sätter färg och ger en ombonad känsla, men skyddar även golvet mot olyckor. Mattor finns i fantastiska kvaliteter – en del ser en äkta matta som ett riktigt konstverk. Andra ser mattor som något som ska kunna slängas in i tvätten ofta – då är trasmattor ett bättre val.

Bokhyllor ger själ och personlighet till ett rum. Fyllda med böcker skapar de en känsla av liv och rörlighet. Detaljer som ett par vackra kuddar eller en pläd i soffan gör att det med enkla medel går att byta stil efter säsong.

Färger och ljus

Med färger skapar man mycket av rummets känsla. De kan både förstora och förminska ett rum beroende på hur och var man applicerar dem. Man bör tänka igenom färgskalan – vill man ha varma eller kalla toner. En grundljuskälla bör finnas (en vacker taklampa) samt ett antal mindre ljuspunkter i form av lampor i olika storlekar. Ljus är oerhört viktigt och sätter stämningen i hela rummet. I skapandet av ett vardagsrum kan vara okej att låta kreativiteten visa vägen lite mer än i andra rum – här behöver man ju faktiskt inte tänka så praktiskt.

Färger och ljus
Färger och ljus