Gåvor för olika tillfällen

En gåva kan vara en present som man köper för att muntra upp eller fira en person som fyller eller vid andra högtider som julen. Denna gåva kan variera beroende på årstiden eller vad det för något som firas. Vid dop brukar graverade skedar, smycken eller ljusstakar vara traditionella gåvor till den person som döps. Vid olika tillfällen brukar presenterna variera, men en vanlig gåva som de tolkas enligt lag är pengar som en person får utan någon som helst motprestation vilket menas med att man får det gratis.En present eller gåva är ofta inslaget i presentpapper för att mottagaren inte direkt ska se vad det är utan ska blir överraskad. Presentpappret brukar bestå av olika färger som är dekorerat och omslutet av presentsnören som kan vara avbildad som rosetter. Detta är för att skapa en spänning i att ge gåvor och att mottagaren ska känna ett utdraget spänningsmoment. Med presentpapper och rosett brukar också ett kort fästas, i detta kort brukar vanligtvis innehålla en hälsning eller ett tryck som är speciellt riktat till mottagaren. I sverige är det en tradition som är djupt rotad i kulturen att ge bort  och att få presenter. Denna tradition är mycket stark i Sverige och en undersökning från Göteborgs Universitet är presentköp en mycket växande trend bland svenskar. Undersökningen visar att 2013 köpte gemene man presenter vid 6 olika tillfällen det året och 2016 hade denna siffras ändrats till 7 vilket betyder att konsumtionen har ökat bland svenskarna. Undersökningen visar att det inte bara är frekvensen av presentköp som är annorlunda utan även hur man köper den. Det är fortfarande vanligast att människor går till butiken och handlar sina varor men idag handlar var tredje svensk sina julklappar via nätet.

De  dyraste presenterna svenskarna handlar varje år är bröllopspresenter men den present som oftast inhandlas är presenter till barns födelsedagar där mor och far-föräldrar uppges vara de mest generösa bland denna gruppen handlare i sverige. Gåvor och presenter kan vara vad som helst så länge mottagaren inte har betalt för den. En mycket vanlig present som ökar idag är upplevelsepresenter. En upplevelsepresent är en form av present som består av en upplevelse istället för ett objekt. Denna slags present kan vara ett värdebevis eller presentkort som mottagaren kan använda sen. Detta kan vara en bungyjump, en middag eller en helg på spa och mycket mer. 

Vad är en gåva

En gåva är något som en person ger, denne person kan kallas donator och överlåter en grej till någon annans ägo utan att den ska behöva betala eller ge någon slags ersättning. En gåva kan dock vara många olika saker, det kan vara en gåva till kulturinstitutioner, till välgörenhet eller andra ideella organisationer. Inom juridiken kan är en gåva ur en givare synvinkel gods som levereras utan ersättning. Från mottagarens synvinkel kan detta gods vara ett tillskott. När du ger en gåva kan du  oftast skriva ett gåvobrev för att skapa en trygghet för mottagaren att gåvan inte är ett förskott på arvet. Med ett gåvobrev skyddas också gåvan då detta görs till mottagarens personliga egendom vilket betyder att denne får behålla gåvan vid en eventuell skilsmässa.