Ideer för att designa ditt sovrum

Sovrummet, det viktigaste rummet i hemmet. Ett mysigt sovrum är något de flesta av oss drömmer om, men förutom att det ska vara mysigt så behöver det vara praktiskt och det behöver ha någon slags funktionalitet. Hur ska man tänka när det kommer till att inreda sovrummet? Finns det fallgropar man bör undvika? Eller vad för slags måsten till ett sovrum finns det?

Först och främst

Utgå alltid från vad du önskar att få ut av ditt sovrum. Kommer det att användas vid andra syften än att bara sova i? Är det stora fönster i rummet eller finns det överhuvudtaget några fönster?

Finns det förvaring? Eller en möjlighet till mörkläggning?

Vi spenderar cirka 26 år totalt sovandes, vilket såklart förutsätter att vi behöver ett harmoniskt sovrum. Ta ett steg tillbaka och planera i huvudet först, behöver vi andra möbler i sovrummet eller vill vi hellre ha ett avskalat och ett modernt rum? Många satsar på en stor garderob för att kunna gömma bort annat, men en stor garderob kan också innebära att man börjar samla på sig alltför mycket kläder istället.

Som nämnt ovan behöver ett sovrum också vara funktionellt och inte bara snyggt, satsa därför inte bara till exempel på stora massiva dekorationskuddar, för i ärlighetens namn kommer du verkligen att bädda med dem snyggt varje dag eller kommer de för evigt vara förpassade till golvet?

När vi nu spenderar så mycket tid sovandes så är det helt klart värt att spendera lite extra pengar på ordentliga ergonomiska kuddar och täcken som gör vad de ska, byt därefter ut sängkläderna efter säsong.

Att inreda enligt Feng Shui

Den tusenåriga kinesiska läran Feng Shui blir allt mer populärt i svenska hem och grundtanken är att vi påverkas av allt hemma och har du inrett ditt hem enligt Feng Shui skapar du mer harmoni och ett rum i fullständig balans. Att inreda enligt Feng Shui betyder att du med små enkla medel och verktyg skapar och ökar energin i rummet, verktygen som brukar nämnas är bland andra belysning, olika växter och speglar.  Placeringen av dessa verktyg spelar stor roll och att till exempel placera en spegel mittemot sängen kan skapa dålig energi medan en tavla som betyder mycket kan förstärka energin.

Det hänger på detaljerna

Några gröna växter, några fina personliga tavlor och en känsla av lyx kan också infinna sig genom att man skaffar sig en fäll eller en matta att stå på under kalla vintermorgnar. Det behöver faktiskt inte vara så mycket mer.

Om man måste kompromissa

Många delar sovrum med någon annan som har en helt annan inredningsstil vilket såklart gör saker och ting mycket svårare, men det behöver inte vara så komplicerat. Starta istället med en neutral färg och använd små detaljer eller varför inte byta ut sängkläderna när det är dags för er egen personliga touch.

Oavsett vad man väljer så är det viktigaste att man trivs och har möjlighet till en god natts sömn. Det är oslagbart och värt allt i världen.