Inredningens historia

Man kan säga att vald inredning blev mer aktuellt för folk från mitten av nittonhundra talet, i alla fall i Sverige. Innan dess var det mest att tillgodose husets primära behov så som någonting att sova på, någonting att sitta på och någonstans att äta som inte var på golvet. Då intresset för inredning tog fart började mer personliga hem formas utifrån individens önskemål och plånbok. Det har alltid funnits trender och folk tenderar att falla för dessa. Olika år olika färger som är modernt. Det samma gäller för formen på möbler och vilka detaljer man ska pynta med.

En stil som varit populär är barock där mer slottslika möbler ingår så som kristallkronor och vackra byråer med snirkliga detaljer. En annan stil som varit stor på senare år är industriell. I industriell inredning ska det vara tunga element som cement och stål med rena ytor. Skandinavisk stil är känd för att vara ljus och spartansk medans i Sydamerika är det mer färgglatt och utemöbler som är aktuellt. I Sydeuropa och USA samt England är det mer bulsiga soffor i både skinn och tyg. Det viktiga är att många får plats och att det är trivsamt att umgås i detta rum. Även köken ska vara stora för att kunna umgås många, men även för att ha bra arbetsytor och förvaring. Denna stil kallas countryhouse.

Countryhouse

Countryhouse stilen är mixad. Det vill säga att man blandar antikviteter med lite mer modernt. Det ska vara hemtrevligt och mycket av allt fast med en stilren känsla. Gärna en öppen spis i modell stor och en uteplats i en grönskande trädgård. Denna stil var förr mer på landet men har smittat av sig till städerna. Mycket tyg ska det var och gärna rutigt eller randigt. I de äldre lägenheterna i städer finns i regel kakelugnar eller öppna spisar sen gammalt när man vedeldade för att hålla värmen men i nyare hus och lägenheter saknas denna detalj. För att få den ultimata countryhouse stilen köper många ugnar som går på el, bara för att få den rätta känslan i inredningen. Det får gärna vara detaljer som syftar på gods, det vill säga porslindhästar eller hundar på hyllan. Servisen i huset får gärna vara av en äldre stil med blommiga detaljer och då gärna blå och vit. Detta är en väldigt populär stil och har stått sig genom åren.

Countryhouse

Med tiden har människan i det moderna samhället gjort inredning till en viktig del av sina liv. Det finns auktioner där möbler och ting ropas in för tusentals kronor men också en mängd olika företag som i alla dess prisklasser har möbler, inredning och prydnadssaker. Allt för att stilla den enskildes behov. Varje säsong lanseras nya färger och detaljer för att locka den köpsugne. I begynnelsen skapades möbler för behovet, nu för estetiken. Inredningen ser olika ut för i vilket land och världsdel man befinner sig i. Detta på grund av klimat och tiden som spenderas i sitt hem. Dock finner man countrystilen på många kontinenter och det verkar vara en stil som kommer att bestå.