Lantlig inredningsstil

Ett intresse i heminredning blir allt populärare och det finns många inredningsstilar att välja från. Inredare kan få inspiration från så gott som hela världen.  Men under de senaste några åren har många fått ett förnyat intresse i lantlig inredningsstil. Stilen är också känd som gårdsromantik och liknar Shabby Chic fast lantlig stil är inte lika flickaktigt som Shabby Chic.  Sådana mjuka stilar kan ses som en reaktion mot funkisstil, där allting måste vara praktiskt och utilitaristiskt. Istället satsar man på de mysiga och hemtrevliga delarna av heminredning.

Tanken bakom lantlig inredningsstil är att gamla saker kan vara vackra också, ibland just för att dom är lite slitna och kantstötta. Vad för i tiden var uppfattat som en nackdel kan ses som spännande, som en rostpatina på en gammal vattenkran. Med lantlig inredningsstil får familjeklenoder, tidigare uppfattat som omodern, dammas av och uppvisas en gång till.  Loppisfynd, som gamla skolplanscher, blir blickfångare. Och s k upcycling (där man inte bara återvinner utan uppgraderar också) förvandlar skräp till klenoder. Till exempel kan en kasserad dörr bli en bordsplatta. Lantlig inredningsstil satsar mycket på de naturliga med handdrejad keramik, möbler av olika träslag och mjuka färger.

Lantlig inredningsstil kan uppfattas som lite för feminint av en del.  Men stilen inkluderar gamla verktyg och hantverksföremål. Kanske får man med några handsnidade detaljer i sin inredning som ger en känsla av gammaldags snickarbod. Plåtburkar och plaketter, tillsammans med luffarslöjd av metalltråd ger ett tuffare intryck. Det ger uppskattning av rustikt hantverk såsom tillbringare eller degbunke av handdrejad keramik.

I kontrast till modern inredningsstil med sina släta glänsande ytor, är textur en viktig del av lantlig inredningsstil. Här har man flätade korgar, korg möbler och mattor av naturliga fibrer såsom ull, linne och bomull. Det får gärna vara några rostfläckar på metallen eller repor i träet. Det känns charmig och folklig med lite avnötning på brädorna.

Dessutom kan man få in textur med textilier, vackra spetsgardiner och broderade textilier. Det finns mycket återvinning med gamla, slitna dukar som kan klippas och sys om till kuddar och bordslöpare. Naturligtvis är lapptäcken en viktig del av inredning, både i sovrummet och som soffa pläd. Och glöm inte virkade och stickade inredningsdetaljer som kuddfodral.

Modern charm med historiska rötter 

Lantlig inredningsstil kan ses som en ny variant av de svenska bondesamhällets allmogestil från tiden 1650–1900. Stilen togs till Nordamerika under 1800-talet av skandinaviska invandrare och lever vidare i på den amerikanska landsbygden.

Välkända exemplar är norska Rosemaling och svenska Dalahästar som är mycket eftertraktade av många amerikanska folkkonst entusiaster.

Vad härlig att många svenskar idag är inspirerade av amerikanska lantlig stil som tog svensk allmogestil som en del av sin inspiration. Så är det inte bara en heminredning trend men också ett sätt att bevara och driva vidare delar av det kulturella arvet som tidigare ses som ofina. Det gäller att varna om de äkta också, som riktig trä eller keramik istället för plastkopior. Naturligtvis vill man ha ett hem som är mysigt och roligt såväl som praktiskt och med lantlig inredningsstil får man just det.