Ljus heminredning

Skandinavien är känt för sin stilrena inredning med ljus, rymd och enkelhet som ledord. Kanske är detta inte så svårt att förstå eftersom ljuset påverkar både vårt humör och vår hälsa. Då det mörka vinterhalvåret känns långt behöver vi ta till metoder för att ljusa upp tillvaron med något mer underhållande än bara luciakronor, reflexvästar och cykellampor. Det är förstås inte så att Skandinavien är det enda område där ljus inredning uppskattas, men Norden utmärker sig nog ändå något i sin tendens att välja ljusa och neutrala färger när det kommer till inredning. Det som många kanske ser när de tänker på ljus inredning är vita väggar, vita golv och vita möbler. Lite som när Neo kliver in i Matrix. Men misströsta ej. Att inreda ljust betyder inte att alla möbler samt väggar och golv måste vara vita. Egentligen behöver ju ingenting vara vitt, det hela handlar om ljus!

Vad är ljus och färg?

Ljus är elektromagnetisk strålning som består av energiladdade fotoner. Beroende på våglängden så får ljuset olika färg. När ljuset når ögat så omvandlar människan detta till information om vad vi ser. Om man är färgblind är det med andra någon del i tolkningsprocessen i kroppen som inte fungerar.

Att skapa ett ljust hem

Om man har gått all in på den vita inredningen, så för att det inte ska uppfattas som alltför kliniskt, det vill säga för att öka ombonadskänslan kan det vara bra att använda sig av andra färger och olika material för att mjuka upp stämningen. Det finns några knep som är bra att använda sig av när man skapar ett rum eller ett hem med ljus inredning vilket bloggaren Jannice Wistrand på Sköna hem berättar om i en artikel från sommaren 2018. Det ena är att komma ihåg växterna. Växter är hälsosamt och ger ett mjukare intryck till en vit eller ljus inredning. Det andra är textilier. Även dessa hjälper till att mjuka upp och plocka upp färgdetaljer i andra möbler och därmed hålla ihop helheten. Textilier är ju också bra eftersom de ofta är lätta att variera sig med vilket kan ge omväxling till exempel mellan de olika årstiderna eller för att liva upp en grå dag. Det tredje är kontraster. Kontraster till ljus inredning kan till exempel vara ett soffbord i mörkt träslag eller kanske en inramad svartvit tavla. Kontraster hjälper till att ge lugn till ett ljust rum som annars kanske skulle uppfattas som klinisk och lite stressigt.

Inom feng shui strävar man efter balans och harmoni mellan yin och yang samt mellan de fem elementen. Till exempel symboliserar det vita renhet och oskuld medan svart står för mystik och stillhet. I feng shui använder man sig av textil och trä för att bromsa upp energiflödet samt för att ge mer lugn och tyngd åt rummet.

Om man vill få in mycket färg i sitt hem utan att tumma på ljuset är nyanslika pasteller ett bra sätt, här är det är fritt fram för färgfrossa. Så vänta inte. Endast fantasin sätter stopp. Kom igång och skapa ett ljust hem fullt av liv!