Modern möbeldesign

Att hålla sig på kant med dagens mode och trender inom möbeldesign är ett tidskrävande arbete då den ständigt förändras beroende på efterfrågan, säsong och tillgång av material. Man kan tack vara framstående mässor som till exempel Stockholmsmässan hålla koll på utvecklingen inom möbelindustrin och se nya lanseringar och produktioner för att hålla sig snäppet före. Om man lätt fascineras av en modern möbeldesign finns det flertalet inredningstidningar eller hemsidor som man kan hålla sig uppdaterad på. Många använder sig av hemsidor som till exempel Pinterest för att skapa motivation och inspiration från olika möbeldesigner.  Andra använder sig av tidningar som till exempel Allt I Hemmet. Modern möbeldesign handlar helt enkelt om formgivning av möbler som följer trender och dagens mode.

Vad är dagens moderna möbeldesign?

Det finns egentligen inte jätte stora skillnader från dagens möbler till skillnad från äldre modeller. Detta beror på att den moderna möbeldesignen ständigt är under förändring och plockar inspiration och idéer från förr. Det är därför mycket vanligt att man lanserar nya möbler i en ny tappning som är taget eller inspirerat av äldre möbler. Den största skillnaden är dock formgivningen och hur man tillverkar möbler idag från förr. Även om dagens möbler också räknas som hantverk kan man inte sluta fascineras av tillverkningen av möbler som man gjorde förr. Allting tillverkades för hand och att designa en ny möbel var därför ett mycket tidskrävande uppdrag. Man satsade då framförallt på kvalitet vilket gör att många äldre möbler fortfarande är i bruk idag. Om man sedan jämför detta med nytillverkningen av möbler så skiljer sig den då också markant. Många företag använder sig av massproduktion på sina möbler vilket visserligen ger en mindre kostsamt pris men då tar bort känslan av att möbeln är ett hantverk. Däremot ger det en möjlighet för användaren att kunna byta ut sina möbler emellanåt för att kunna följa trender utan att det blir allt för dyrt.

Dagens möbeltrend

Under en längre tid har det varit väldigt populärt att tillverka möbler som efterliknar äldre exemplar eller ser ut som att de är äldre än de är. Populära tillverkningsmaterial är därför fortfarande olika träslag som ek eller furu som i många fall slipas på ett sätt som gör att de ser äldre och mer slitna ut. Detsamma gäller detaljinredning i hemmet som ljuslyktor, ljusstakar och lampor. En stor trend är att använda sig av mycket mässing, guld eller bronsmaterial för att få produkten att se äldre ut som tagen från ett stilrikt hem på 40-talet. Dagens trend handlar också mycket om att kombinera olika material och ytor för att skapa kontraster. Därför blandar man gärna nytt med gammalt och ljust med mörkt i kontrast till starkare färger och mönster. Detta ger ett mer hemtrevligt intryck till skillnad från om man använder sig av enbart neutrala färger som kombineras med väldigt raka linjer utan några former eller mönster. Men I slutändan handlar det inte om att enbart följa trender utan om att ta åt sig av det som man finner intressant i dagens trender och blanda det med annan inredning.