Skandinavisk inredningsstil

Ljust, stilrent, minimalistiskt, neutralt gärna med inredningsdetaljer i svart och stora gröna levande växter. De senaste årens bostadsannonser går i den Skandinaviska inredningsstilen. Det är enkelt och stilrent, men ändå inte tråkigt, snarare funktionellt och inbjudande.

Inga sladdhärvor eller annat trassel

På väggarna sitter väl utvald konst på lämpliga platser. TV och andra elektriska apparater är med fördel sladdlösa eller så är sladdarna väl inkapslade i en list på väggen, inget som hänger eller trasslar för att störa den fräscha, rena looken.TV:n får gärna ha en enkel svart ram runt skärmen och kan med fördel ha en inprogrammerad stillbild som visas likt en fantastisk tavla när den inte används.

Skandinaviska färger

Den skandinaviska färgpaletten beskrivs som neutral och ger rummet rymd och sprida en lugn känsla. Färgerna rena och fräscha toner av ljus grön, blå och olika varianter av vitt. Färgerna är diskreta, de olika vita brytningarna har präglats av det nordiska ljuset. Annars är det även vanligt med svart eller jordiga toner som beige och grå. Lär dig mer om hur du bryter färg.

Blanda gammalt och nytt i olika prisklasser

Möbler och annan inredning måste inte vara det dyraste bara för att det ska ge det exklusiva och stilrena intrycket. Det är snarare så att det är en fördel med att blanda det som kostar mycket med det som är billigare. Det kan även gå att inreda med vissa riktigt gamla möbler, så länge som intrycket är rätt. Skippa det pråliga i guld och det med snirkliga detaljer. Satsa istället på minimalistisk och stilren inredning från det svenska 1940- eller 1950-talet som ofta har rätt färger och former.

Stilrent och funktionellt

Det är viktigt att alla delar i det skandinaviska hemmet är funktionellt. Det ska inte finnas en massa plottriga prydnadssaker som bara står och samlar damm. Detaljerna är istället en naturlig del av den funktionella inredningen, alla saker har ett syfte. Men visst är det okej att han en bukett tulpaner i en vas, det är inte en plottrig detalj, utan ett vackert tillskott i det avskalade rena.En person som väljer att inreda skandinaviskt behöver inte vara stel och tråkig, tvärtom. Personen kan vara färgstark och älska färg, men vill ändå att hemmet ska vara sparsamt färgsatt. När man inte behöver filtrera bort en färgstark inredning är det enklare att njuta av det naturliga ljuset som strålar in genom fönstren och utsikten utanför.

Den skandinaviska stilen är även omtyckt utomlands. Kanske är det så att de förälskar sig i den enkla och minimalistiska stilen eftersom att det är en motsats till deras egna färgstarka och mer robusta stil.

Humor och kuriosa

Komikerna Henrik Schyffert och Fredrik Lindström hade 2011 premiär för en show med namnet “Ljust och Fräscht”. Manuset bygger på inredningsdrömmar präglade av mäklarnas annonser på olika lägenheter och hus som finns till försäljning. Ofta används just den skandinaviska stilen när det är dags att styla sitt hem inför en försäljning. “Ljust och Fräscht” blev en stor succé och spelades i ett helt år i Stockholm, för att sedan dra ut på en landsomfattande turné. Turnén avslutades med en show i Globen i Stockholm. Totalt har över 200 000 personer sett showen live och den har även filmats och visats i SVT.